5 Ocak 2019 Cumartesi

Aziz Nesin'den Merhaba



İncelememi baştan sona okuyana, yanlışlıkla tıklayıp şöyle bir göz atana, ay yok işim var belki sonra okurum diyene, merhaba; Aziz Nesin okumayı çok sevene, daha önce okumamış ama okumayı düşünenlere, bana hitap etmiyor ama yine de bir göz atabilirim belki diyenlere, selam olsun. Nükteli, güldüren bir yandan da eleştiren yazılar okumaktan hoşlananlara, çok uzun olmasın, kısa olsun ama bir o kadar da dolu dolu olsun okuduklarım diyenlere, hayatın her anında karşılaşabileceğin belki de karakterin ta kendisi olabileceğin olayları sevenlere, merhaba. Yazılanları eleştirirken kendi özeleştirisini de atlamayanlara, hatta bu inceleme nereye gidiyor benden çok merak edenlere, selam olsun. 

Evet, böyle uzar gider ama kendime bir dur demem gerekiyor sanırım, kitap aynı bu şekilde Selam ve Merhaba başlıklarıyla olaylara, kişilere yahut davranışlara gerekçeleriyle birlikte hitap ederek başlıyor. Bu sayfaları okurken içimden bende birçok olaya ve kişiye bol bol selamlarımı yolladım. :) 

Kitap, dergi ve gazetelerde yer alan yazıların bir araya getirilmesinden oluşuyor, yazar aslında bu durumun zor olduğunu bazen güncelliğini ve o anki etkisini yitirmiş olduğundan her yazıyı kitaba alamadığını ve bu yüzden bu seçkilerin kitaplık değeri olanlardan oluştuğunu belirtmiş. 

Kitabın başlarında yer alan Atatürk’e dair yazılar benim en çok sevdiklerimdi, özellikle Atatürk’le Konuştum’u çok beğendim, Atatürk’ün konuşmaları kendi sözlerinden oluşuyordu ve bütünlük çok iyiydi. Ardından, politik, güncel, hayata dair, dini birçok konuda kaleme aldığı yazılar vardı, bu kitabında kaleme aldıkları ilk okuyuşumdu, onun için kendi adıma okuması daha keyifliydi. 

Yazma üzerine kaleme aldığı cümlelerindeki samimi ifadeleri de ayrıca çok beğendim. Nesin’in daha önce okuyup da beğendiği ‘kalem altıncı parmak olmuş, önümdeki kâğıt dipsiz kuyu’ ifadelerini kullanarak yazmaktan korkmadığını ama bazı zamanlar o kadar çok yazacak konu olmasına rağmen istediğini istediğince yazamamaktan ötürü yazmaya karşı bir tiksinme, direnç gösterdiğini belirtiyor. O satırları okurken bu duygulara rağmen bu kadar eser kaleme almış demek ki istediklerini gerçekleştirebilse daha neler neler yazabilecekmiş dedirtti.

Altını çizdiğim satırlar:

- Görülmemiş, duyulmamış bir sessizlik.
   - Ne olmuş
   - Ne var?
  Ürkek soruları bir fısıltı yanıtlıyor
  - Atatürk ölmüş ..
   Ne gözyaşı, ne de hıçkırık.. Ses, bakış, bütün duygular, zaman, yer, her şey donmuş. (syf. 19)


- Çevremi kaplayan buğu, kara bir duman oldu. Yansıyan meşale ışıklarında bile bişey göremiyordum.
    - Atam seni göremiyorum artık, seni göremiyoruz.. dedim.
   Bir ses, O'nun sesi:
   - "Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir." (syf. 20)


- Çok zaman var ki, nerde ve ne zaman,- Atam, sen ölmedin! diye bir ses duysam, korkarak yavaşça mırıldanıyorum:
  - Seni biz öldürdük.. (syf. 31)


- Alacakaranlık, ne karanlıktır, ne aydınlık; ikisi ortası, aydınlıktan uzak, daha çok karanlığa yakın.. (syf. 50)


- Sevmek, insanın kendisinden vermesi, sevdiği şeye bir katkıda bulunması demektir. Kendimizden verebileceğimiz en değerli şey de zamanımızdır. (syf. 158)


- Fıkra yazarlığı, kelebeğin yaşamına çok benzer. Kelebek gibi renkli, parlak, göze çarpan bişeydir, ama yine kelebek gibi yaşamı ancak bir günlüktür. (syf. 167)


- Gazete yazısıyla edebiyat yazısı arasında şu ayrımı görüyorum: Edebiyat yazısı yazarın yazmadan duramadığı, yazar için yapılması zorunlu bir iştir. Gazete yazısıysa yazarın <Bugün de ne yazmalıyım?> sorusuna bulduğu cevaptır ve zorunlu değil, zorlama bir iştir. (syf. 213)


Alıntılar; Kardeşler Basımevi'nin 1980 senesindeki IV. basıma aittir.

23 yorum:

  1. Kitap tanıtımlarından çok istifade ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ben de sizin yazılarınızı okuyorum,.

      Sil
  2. Merhabalar,sizi yeni keşif ettim.Blogunuzu sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim(tariflimutfak/sibelinyemekleri).Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim, ben de sizi takibe aldım, karnım çok acıkacak sizin blogu gezdikçe, size de başarılar. :)

      Sil
  3. Aziz Nesin tartışmasız her kesim tarafından okunması gereken bir yazarmış. Maalesef sağlığında onu eserlerini okuyarak değilde bize gösterildiği sekilde tanıdık... Oysa ne de güzel şeyler anlatmış. Hem güldürmüş hem ignelemiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle, şu anda bile belli kesim arasında okunan bir yazar, her kesim tarafından okunduğunu sanmıyorum. Ben ara ara okumaya devam edeceğim, bana hitap etmediği noktaları da olacaktır elbet, her düşünce aynı olsaydı zaten bu denli eser olmazdı.

      Sil
  4. Aziz Nesin hiç okumadım ama kitaplarını merak ediyorum. Okuyacağım inşallah:) Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, umarım seversiniz. Sevgiler :)

      Sil
  5. heey son yazıma bi bak amaaa.. bi deeee, proust ile ilgili yeni kitap çıktııı. proust'un mektupları.. adı, "kalan son güzel kağıdım" yky den çıktuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bakacağım, birkaç gündür şehir dışındaydım giremedim,.
      Neee, Proust mu, gözlerimden kalpler fışkırıyor, hemen bakıyorum, çook çok teşekkür ettim. :)

      Sil
  6. Merhaba,
    Blogunuzu yeni keşfettim. Güzel bir blogunuz varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ben de sizi takibe aldım, inceleyeceğim mutlaka.

      Sil
  7. selamlar Aziz Nesin'in bu kitabını okumamıştım..
    bu arada sayfanızı deep tone sayesinde tanıdım ve takibe aldım bende beklerim,
    sevgiler.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Deeptone candır, sağ olsun :) çok ilgili ve yardımsever. Sizi takibe aldım, yazılarınızı takip edeceğim mutlaka, teşekkürler.

      Sil
  8. kitap okumadığım danmıdır nedir kitap tanıtımları özellikle dikkati mi çekiyor teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtımlar sayesinde birçok kitap hakkında fikir edinebiliyoruz o yüzden keyifli oluyor.
      Ben okumayı seven biriyim ama birçok kitabı bu tanıtımlar sayesinde keşfediyorum, o kadar çok kitap var ki adını bile duymadığımız. Ben teşekkür ederim, tanıtımlar bir nevi fragman gibi kitaplardan daha keyif alırsınız. :)

      Sil
    2. öyle olacak bence ben teşekkür ederim saygılarımla

      Sil
    3. Keyifli günler dilerim. :)

      Sil
  9. Çok severim Aziz Nesin'i., Bu kitabını okumamıştım. Hemen listeme ekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  10. Aziz Nesin ülkemizde degeri yeterince bilinmeyen ender insanlardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle, umarım zamanla bu durum değişir.

      Sil

Diğerlerinden Daima Bir Adım Önde Olanlar :)