18 Eylül 2019 Çarşamba

Ağaç Ev Sohbetleri #3




Evet, yeni bir Ağaç Ev Sohbeti için tekrardan yerimi aldım. Bu haftaki konumuzu da çok beğendim, farklı şehirlere konuk olacağız. 😇 Çok uzatmadan, yazmak isteyenler için soruyu tekrardan hatırlatmak adına hemen yazayım: 

Bu hafta ağaç evde, farklı şehirlerde hatta farklı ülkelerde yaşayan ancak her hafta ağaç evde toplaşan kişiler olarak yaşadığımız şehirleri konuşmayı istedik ve sorumuz bu şekildeydi: Yaşadığınız şehrin sevdiğiniz ve sizi oraya bağlayan özellikleri nelerdir? Şehrinizde gitmeyi tercih ettiğiniz yerleri, meşhur yemekleri ve bir gün uğrarsak bize önerebileceğiniz aktiviteleri tanıtır mısınız? 

İzmir'den hepinize öncelikle kocaman bir merhaba! Her sokağı denize çıkan İzmir'imde ben bu sefer sizleri tepelere çıkartmak istiyorum. 💚



Ben size yazımda İzmir'in kültür-sanat yönünü aktarmaya çalışacağım. Tabi bu sadece bir günlük gezebileceğimiz kısmı. 😇


Günümüzde Kadifekale olarak bilinen Smyrna Akropolis’i (Yukarı Şehir) Pagos Dağı eteklerinde Helenistik Dönem'de (M.Ö. 330-30) kurulmuş. Şu an ziyaret ettiğinizde içinde bir Bizans Dönemi sarnıcı ve bir cami kalıntısını görmeniz mümkün. 



Eski İzmir’in kuruluşunun bir efsanesinden sizlere bahsetmek istiyorum. Eminim sizin de yaşadığınız şehrin bir efsanesi vardır. Efsaneler şehirleri yüceltir. Bildiğiniz efsaneler varsa eğer yorumlarda paylaşmanızdan büyük mutluluk duyarım. 😊

İzmir’in kuruluş efsanesinde Büyük İskender rol oynamaktadır. Efsaneye göre Makedonya Kralı Philip’in oğlu İskender, o dönem Pagos olarak adlandırılan tepede avlandıktan sonra dönüş yolunda Nemesis Tapınağı yakınında bir kaynağın başında, çınar ağacı altında uykuya dalmıştır. Rüyasında intikam tanrıçası Nemesis kendisine görünür ve Büyük İskender’e burada bir şehir kurmasını ve Bayraklı'da (Eski İzmir) yaşayan halkı buraya getirmesini ister. Eski İzmirliler bilici Tanrı Apollon’un günümüzde Menderes ilçesinde bulunan, o dönem Klaros diye anılan kehanet merkezine giderler ve oradaki kahine danışırlar. Kahin vasıtasıyla Tanrının verdiği yanıt ''kim Pagos’a yerleşirse dört kat daha fazla mutluluk bulacaktır'' şeklindedir. Bunun üzerine halk yavaş yavaş günümüz Bayraklı’daki tepeden ayrılıp Kadifekale’ye yerleşmeye başlar. Aşağıdaki fotoğrafta Büyük İskender'in çınar ağacı altında uykuya dalışını resmeden Roma parasıdır. 


Siz de Kadifekale’ye çıkıp İzmir’in manzarasını kuş bakışı olarak izleyebilirsiniz. Ben şimdiden size benim gözümden nasıl göründüğünü göstereyim. 



Kadifekale'den yürüyerek Agora’ya, İzmir’in bir diğer önemli tarihsel çekiciliğine gelebilirsiniz.



İzmir Agora’sı Kadifekale ile Kemeraltı arasında yer alıp Roma İmparator’u Marcus Aurelius tarafından MS.178 yılındaki büyük depremden sonra yapılmış. Büyük oranda sağlam olarak günümüze ulaşan Agora günümüzde Kemeraltı hattında olan eski limandan gelen malların satışının yapıldığı bir pazar yeri olarak kullanılmış. Şu an Kemeraltı’nda dolaşırken oranın zamanla dolmuş olduğunu aslında bir zamanlar denizin orada olduğunu düşünmek gerek aslında. Agora aynı zamanda mahkeme binası olarak da kullanılmış. İzmir’e gelirseniz Çankaya metro durağından 10 dakikalık yürüyüşle Agora’ya ulaşabilirsiniz. Unutmadan her ne kadar ziyarete şu an kapalı olsa da dünyanın en zengin grafiti koleksiyonunun Agora’nın bodrum katı duvarlarında olduğunu söylemeden geçmemek gerekir. Agora’nın bu denli nasıl korunduğu merak ederseniz 16. Yüzyıldan itibaren mezarlık olarak kullanılmasının bunda etkisi olduğunu söyleyebilirim. Agora’da hala kazılara Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji bölümünce devam ediyor.


Yorulduysanız Kemeraltı’nda bir kahve içebilirsiniz. Ama öncesinde Süt Çiçeği isimli küçük şirin tatlıcıda kazandibi yemenizi tavsiye ederim. Küçük bir yer olduğu için genelde çok kalabalık oluyor ama sonucu düşünüp keyifle beklediğim çok zamanlar oldu. 😊 Biraz dinlendikten sonra İzmir’in en iyi korunmuş tarihi hanlarından Kızlarağası Hanı’nda dolaşabilirsiniz.






Bugünü sanat ile kapatalım derim. 


Bahsedeceğim sanatçı 25 Ekim 1881 yılında doğmuş. Malaga kent müzesinde ilk kez Herakles’in resmini görmüş, Palaza de Toros’ta boğa dövüşlerine tanıklık etmiş ve “yemek odalarının ressamı” olan babası için model olarak hizmet eden cıvıldaşan kumruları evde izlemiş. Henüz sekiz yaşına basmadan bir boğa dövüşü için fırçayı ve boyaları eline almış.





Sanırım kimden bahsettiğimi anladınız.

Pablo Ruiz Picasso …

Kübizm akımının öncüsü İspanyol ressam Pablo Picasso'nun gösteri dünyasını konu aldığı eserlerinden oluşan sergi, Arkas Sanat Merkezi’nde 18 Eylül 2019 – 5 Ocak 2020 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Sergilenen eserler arasında Picasso'nun önemli tabloları, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar yer alıyor. 


Daha önce 1001 Gece Masalları sergisine gitmiştim. Yukarıda gördüğünüz köşenin önünde masal kahramanı gibi hissetmedim değil. Atmosfer çok büyüleyiciydi. 😇

İzmir’e yolu düşenler Kordon’da yer alan Arkas Sanat Merkezi’nin ücretsiz sergilerini muhakkak görmelerini tavsiye ederim.

Umarım benimle kısa bir tarihi yolculuk yapmaktan keyif almışsınızdır, sıkılmamış olmanızı diliyorum. Kapanışı da İzmir'in olmazsa olmaz vapur yolculuklarımdan birinde aldığım deniz görüntüsüyle kapatıyorum. 💙





26 yorum:

  1. İzmir hep gitmek istediğim bir şehir... Çok teşekkür ederim tanıtım için!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben çok teşekkür ederim yorum için. Umarım isteğin en kısa zamanda gerçekleşir ve çok keyifli bir İzmir macerası olur. :)

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir tarihi var İzmir' in. Hepsine çok güzel değinmişsin. Geçen sene günübirlik turla gelmiştim ve çok memnun ayrılmıştım. Yazıdan en çok Süt Çiçeği tatlıcısı aklımda kaldı, inşallah bir gün nasip olur gitmek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İzmir'in o kadar çok gezilecek tarihi yerleri var ki baya zaman ayırmak gerekiyor. Memnun ayrılmana çok sevindim, her gelişinde farklı yerlerini de gezip memnun kalırsın umarım. Tatlıcıyla yolunun kesişmesini çok çok canı gönülden isterim. :)

      Sil
  3. Ellerine sağlık. Bende bu İzmir gezimde Alsancak Atatürk Evi, Zübeyde Hanım vapuru, İnciraltı Deniz Müzesi ve Latife Hanım’ın köşkünü gezdim. Toplu halde eve dönünce blogumda yazmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Atatürk Evi'ni her kordona gittiğimde ziyaret ediyorum. Orayı çok seviyorum. İnciraltı Deniz Müzesi'ne de geçen sene gitmiştim, çok hayran kalmıştım, sizden okumayı çok isterim. Yazınızı bekliyor olacağım. :) Zübeyde Hanım Vapuru'nu ziyaret etmedim, en kısa zamanda ziyaret edeyim.

      Sil
  4. Son dönemde şehrimi bu kadar iyi anlatan bir yazıya denk gelmemiştim,kalemine sağlık...
    sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, yorumuz çok mutlu etti beni. :)
      İzmir'in güzellikleri hiç bitmez. Daima okuruz umarım.
      Size de sevgiler..

      Sil
  5. heey geçen gün demiştin ya kore restoranıı, kadıköyde merkezde, sopung adı, yanında kırkbeşlik kafe var :) ben de bu restoranı akela (şemsiyenin altındaki kız dan öğrendiydim, o bikaç yazı öncesinde yazdı hatta tekrardan :) bak onun ağaç ev sohbetlerinde sopung var :) bir de son yazısında bir japon restoranı vaar :) akela da çok tatliştir, senin gibii :)

    http://semsiyeninaltindakikiz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip ediyorum onu, o yazıları kaçırdım sanırım, bakayım hemen canım, çok teşekkür ederim. :)
      Gözden kaçıyor bazen sayende yakalamış oldum. :)

      Sil
  6. İzmir'i çok güzel anlatmışsınız.İleride gidip gezmek nasip olur inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım gezersiniz ve memnun ayrılırsınız. :)

      Sil
  7. Çok güzel sanatsal bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim okuyup yorum yazdığınız için. :)

      Sil
  8. Sergi tavsiyesi için teşekkürler. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim, okuduğunuz için. :)

      Sil
  9. oyyyy pikasso mu gelmiş ne güzeeel :) ay izmiri sevdiğin belli oluyoreee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveet, henüz gidemedim ama merak ediyorum. Seviyorum cidden, İzmir iyi geliyor bana. :)

      Sil
  10. Muazzam bir İzmir anlatıldı olmuş :) Teşekkür ederiz.
    Henüz İzmir'e bir kez gittim ve sadece sahilde bir tur atıp sıcaktan kaçarak arkadaşımın evine sığınmıştım :) Bir kez daha fırsatım olursa referansım yazınız olacak gezide :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok iyi anlıyorum sizi, biz arkadaşımla tüm yaz görüşmeyi sürekli erteleyip durduk, ay bugün de sıcak az biraz serinlesin demekten. :) Eylül-Ekim gezmek için daha rahat oluyor, yaz ayları deniz sezonu için ideal, kültür turizminde baya bunaltıcı. :)
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Şimdiden iyi gezmeler ve bol keyifli anılar dilerim.

      Sil
  11. Öneriler için teşekkürler :) İzmir başkadır benim için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sevilesi bir şehir İzmir cidden. :)

      Sil
  12. Ne güzel resimler... İzmir' e gitmeyeli yıllar oldu notstaljik bir gezinti yaptım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, umarım tekrardan yolunuz İzmir'in sokaklarına çıkar. :)

      Sil
  13. sergi tavsiyesi verip bilgilendirmek çok iyi :) eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
      Henüz gidemedim sergiye, umarım paylaşma fırsatı da bulurum.

      Sil

Diğerlerinden Daima Bir Adım Önde Olanlar :)